background
logotype

Házasságkötés

Házasságkötés

"Ezért elhagyja a férfi atyját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté! Úgyhogy már nem két test, hanem egy. Amit tehát az Isten egybe kötött, ember el ne válassza."

(Máté 19:5)

Tisztelt jegyespár!

 

Kérjük személyesen, együtt jelentkezzenek a plébániahivatalban a tervezett esküvő előtt legalább fél évvel, időpont, nászmise kérése, a jegyesoktatás, az eskető atya személyének, és az esküvő részleteinek megbeszélésére.

Szükséges adatok és iratok:

- jegyesek neve, vallása, lakcíme

- születési és keresztelési adataik

- szüleik neve, vallása, lakcíme

- tanúk neve, vallása, lakcíme, igazolás a lakcím szerinti illetékes plébániáról, hogy tanú tisztséget betölthet

- telefonszám, e-mail cím

- esküvő időpontja

- az eskető atya neve

- nászmisés esküvő, vagy nem (tisztázása az esküvő tervezett időtartama miatt fontos!)

 

Az anyakönyvezéshez szükséges iratok beszerzése a jegyesek vallása szerint eltérő:

Ha mindkét jegyes római katolikus vallású: szerezzék be keresztlevél másolataikat a keresztelési plébániákon, melyek ne legyenek 3 hónapnál régebbi keltezésűek az esküvő tervezett időpontjához képest. Ezt követően, kérjék ki a lakóhelyük szerint illetékes plébánián a házasságkötési engedélyt. Ha valamelyikük plébániánk területén lakik, természetesen nincs szükség ilyen engedélyre. Ha nem plébániánkon történik a jegyes oktatás, a jegyespár a felkészítő paptól hozzon erre vonatkozó igazolást.

Ha az egyik jegyes kereszteletlen: (valláskülönbség esete) a jegyes oktatást végző atya jegyzőkönyvet vesz fel a katolikus jegyessel, és azt mellékelve az Egyházi Hatóságtól engedélyt kér a házasságkötéshez. Már a jelentkezéskor kell tisztázni e kérdést, mert az engedély beszerzésének időszükségletét - kb. 1 hónap - figyelembe kell venni az esküvő kitűzési időpontjánál. A katolikus jegyes iratbeszerzése változatlan. (keresztlevél másolat, házasságkötési engedély, a jegyoktatás igazolása) 

 

2018  Boldog Gizella Királyné Plébánia - Alsóörs   globbersthemes joomla templates